Min farfar Johan Pettersson, född 1844 i Avelsås, Grovare/P, hade fem syskon , varav två bröder och två systrar emigrerade till USA. Det var huvudsakligen brödernas ättlingar jag träffade. Ytterligare en broder tog sig namnet Norén, utbildade sig till lärare/organist och blev kvar i Sverige. Han blev far till 13 barn. Flera av sönerna emigrerade .
Min mormor född 1875 hade två bröder och en syster, som emigrerade. Bröderna var avlidna men deras ättlingar och systern Elin, född 1889, träffade jag under besöket.
Min far hade vitt och brett i Bodafors talat om min förestående resa och på så sätt blev jag bjuden att besöka några bodaforsare, som emigrerat.
Amerikaresan 1954
Anledningen till denna resa var Jean Michel van Gindertal. Vi var arbetskamrater i Stockholm några år i slutet på 40-talet.. Han kom från Belgien och sökte sig efter kriget till Sverige för att arbeta här några år 1948-49. Efter dessa år sökte han och fick någon form av friplats på Stanford University. Efter sin examen anställdes han som reporter på FN i New York för Belgian Agency. Det var då han skrev till mig och hålsade mig välkommer till hans hem i New York. Han erbjöd sig också att gå i borgen för mig.
Jean Michel bodde med sin finska fru Anneli född i Rovaniemi på 417 Riverside Drive i New York. (Hela Annelis familj hade efter kriget emigrerat till USA) Hos Jean Michel hade jag min bas, varifrån jag åkte runt och besökte mina släktingar, vänner och bekanta i USA. Jag blev mycket väl omhändertagen av värdparet och kände mig genast som hemma., Jag fick en egen nyckel och kunde komma och gå hur som helst. …… Min alltid generöse far stod för resekostnaderna etc Han var intresserad av att jag for iväg. Han hade bl a en bror i USA och otaliga släktingar. Jag fick tjänstledigt från mitt arbete i tre månader.
Den 12 juli 1954 var en måndag med tämligen vackert väder. . Jag och mina föräldrar var på väg från Bodafors till Göteborg. Jag satt vid ratten och körde min fars Volvo. .. Min far satt bredvid och gjorde en del påpekningar om mitt sätt att köra… det gjorde han ofta. . I baksätet satt min mor och undrade om vi kom fram i god tid så att de kunde se sig omkring i hamnen, där Svenska Amerika Linjens båt Kungsholm väntade på mig för avfärd till New York. I ytterligare en bil satt min syster Saga och Pege Hylander med sina söner Per-Otto och Per-Anders, som också ville uppleva avfärden. Allt gick väl och vid 13-tiden mitt under värsta rusningstiden anlände vi till Göteborg.
Redan tre timmar före avfärd gick jag ombord. Genom tillmötesgående av Svenska-Amerika.Linjen fick såväl mina föräldrar som Pege, Saga, Per-Otto och Per-Anders följa med mig ombord och blev bjudna på kaffe. . Det var en stor händelse inte minst för Per-Otto och Per-Anders.
En timma innan båten skulle avgå uppmanades icke passagerare att lämna båten. Sedan jag tagit farväl av mina anförvanter gick jag upp på relingen. Därifrån såg jag kajen med tusentals människor. En del glada och andra ledsna…… många passagerare var svensk-amerikaner som besökt Sverige och nu återvände. Till kategorier glada kunde jag räkna de mina. Särskilt Per-Anders som hoppade och skrek på kajen . Han var då tre år-
En del regnskurar sköljde bort myllret på kajen. Mellan skvättarna blev det åter svart på kajen. När båten kl 17.10 lämnade Göteborg dånade hurraropen. Det vinkades och några försökte säga något till någon passagerare utan gehör. Många dolde sig bakom näsdukar av sorg.
Jag stannade kvar på relingen och såg Göteborg försvinna. Istället utbredde sig skärgården. Efter Vinga blev det havet. Ensamheten kändes obehaglig. Jag sökte mig ned till min hytt för att där göra mig bekant med mina hyttkamrater. Den förste jag träffade var Sven-Olof Hedblom från Norrland tillsammans med sin fästmö. (Fästmön låg i en annan hytt) De var bjudna till USA av en farbror.
En annan svensk i hytten var Arne Gustavsson från trakten av Västervik. Han skulle emigrera. Närmast skulle han åka till sin morbror i Minneapolis. Han hade gjort karriär i USA och skulle hjälpa sin systerson. Morbrodern hade bl a eget flygplan. En tredje hyttkamrat var Mr Hill från New Mexico. Han hade anknytning till Finland. Han var betydligt äldre än oss…… ca 65 år. Det var svårt att få kontakt med honom. Han drack en del.
Kl. 19.15 serverades första middagen ombord. Jag hade blivit rekommenderad bord nr 81 av en tidigare passagerare. Vid detta bord fick jag sällskap av Dr och Mrs Freden från Rock Island. Ill., Mr och Mrs Hasselkvist från Moline. Ill. Dessutom Mr Idof Andersson Jr., West Boylsten, Mass. ….. Förutom Dr Freden, som var född och tagit studenten i Sverige, kunde ingen av de övriga tala svenska. Dr Freden ville helst tala engelska. Följaktligen blev språket redan från början engelska….men det gick bra.
Det första intrycket ombord efterlämnade minnet, att jag kommit i ett förträffligt sällskap.
På kvällen blev det dans. Två amerikanska damer kom och slog sig ned. Vi pratade lite grand innan Idof Andersson, som letat efter mig, kom fram och ville att vi skulle sätta oss i baren och ta en drink. Vi var ungefär jämngamla. Det blev till slut ett stort sällskap vid bordet och jag var ensam svensk. ----- Jag hade verkligen glädje av kunna tala engelska.
Den 14 juli började jag skriva dagbok på lösa papper, som jag i det följande skall efter bästa förmåga återge. Mycket är nästan oläsbart efter att ha legat i en bunt papper mer än 60 år. :
14 juli onsdag.
Det har varit förfärligt kallt i hytten. Jag låg i en översäng och led värst. Luftkonditioneringen hade varit på hela natten. Jag kunde inte reglera den. Steg upp tidigt (kl. 6) men var långt ifrån fullsövd. Gick ut på verandan. Dit även Dr Freden kom. Vi satte oss att prata. Efter en stund kom även den förtjusande Mrs Freden. Hungern gjorde sig kännbar. Vi kom överens om att en kopp kaffe skulle smaka gott. Frukost serverades först kl 09.15. Jag kände mig lite sjösjuk. Fick ett piller av en passagerare, som jag tog före lunch, och gick sedan och vilade mig. Till lunch kände jag mig redan bättre. Det var inget hårt väder. Jag tycktes var den ende som hade känning av rullningarna denna dag. …. Kl 15 blev det träning med livbälten. Dessförinnan hade vi härligt väder med solsken . Jag satt insvept i tre filtar på däck och lapade sol för att få lite solbränna. ….. Vid 18-tiden kunde jag se Scottland och Orkneyöarna mycket tydligt. Vi gick med säkerhet endast ca 1 km från land. Under tiden jag åt middag, hade båten varit så nära att man kunnat se människor på land.
15 juli torsdag.
På morgonen var det klar himmel. Jag gick upp tidigt och satte mig på däck. Senare på dagen mulnade det. Jag har fortfarande känning av rullningarna. På eftermiddagen släppte det. Sedan kände jag mig alldeles förträfflig. Det sägs att delfiner har följ efter oss. Jag har inte sett någon. På kvällen blev det canasta med några nya vänner. Jag kom sent i säng.
16 juli fredag
Tråkigt väder. Kolossal sjögång. Många har blivit sjösjuka men inte jag…. Dagen går fort även om jag inte kan vara på däck. Vann kr 21;50 på ”horse race” tillsammans med Mrs Granlund från Minneapolis. Insats kr 2:50. Maten är mycket god. Till lunch fick vi idag kyckling med curry, glass med persikokompott . Sällskapet vid mitt bord dricker kaffe till varmrätten. De verkar förvånade att inte jag gör detsamma. Jag föredrar nog kaffet efter maten. Amerikanerna ombord är väldigt generösa och bjuder på cigaretter och drinkar. Jag har skrivit en massa kort … fås utan kostnad ombord… och postat ombord. …… Inne i en av salongerna är en vägg prydd med en stor intarsia, signerad Rolf Lehmann (bodaforsare) upptäckte jag idag.
17 juli lördag
Det har regnat hela dagen med stark dimma. Vi kör mycket fort och beräknas vara i New York tidigare än planerat. Förlorade kr 2:50 på bingo. Har mest suttit och pratat hela dagen med helt okända människor… tack och lov att jag kan prata engelska
18 juli söndag
På förmiddagen dimmigt och molnigt. Vid 12-tiden skingrades molnen. För första gången verkligen vackert väder. Solade på däck. Sällskap saknas inte. På kvällen Kaptens-middag: Oxsvanssoppa, kalkon och härlig glass. Det samlades så mycket folk i salongen efter middagen att jag knappast fick plats. Deltog i aftonens dans i ett dansk-svensk.amerikansk sällskap.
19 juli måndag
Idag har vi kommit in på varmare breddgrader. Det är fortfarande soligt väder och jag solbadade en del på däck. Spelar lite däckspel. Det visar sig att jag överträffar både Dr Freden, Mr Hasselkvist och Idof Andersson. Solen har blivit väldigt stark. Det svider särskilt på underläppen, som svullnat. På kvällen tillsammans med mina bordsvänner.
20 juli tisdag
Stiger upp redan kl 06.45. Det är varmt i hytten. Vi hade glömt att skruva på luftkonditioneringen. Mr Hill väcks mitt i natten av telefonsamtal. Han rusar upp klär på sig och försvinner. Återkommer lagom till jag stiger upp och han försöker hitta sin säng. Han är stupfull…… Jag ser ut som en läppneger med svullen läpp. Doktorn ombord ordinerar Nivera-creme. Vi har stark dimma idag. På kvällen möter vi amerikanska båtar. Jag ser något som rör sig i vattnet…. ser ut som hajfenor. De försvinner snabbt. Jag blev mycket trött på kvällen och gick tidigt till sängs. .
21 juli onsdag
Stiger upp tidigt kl 05.45. Vill se när båten går in i New Yorks hamn. Det är skymning när jag kommer upp på däck. Medan jag sov hade vi redan närmat oss amerikanska fastlandet så mycket att land kunnat urskiljas. Nu har vi redan fått bogsering. Strax därefter skönjer sig skyskraporna genom dimman och långt borta även frihetsgudinnan . Min kamera kommer till flitigt användning. Skymningen gör att resultatet inte kommer att bli bra Vid 7-tiden har vi kommit så långt, att vi går in i dockan. Jag sitter då och äter min frukost. Det är mycket att bestyra inför landstigningen. Vi skall bl a gås igenom av Tullmyndigheten. Luftkonditioneringen är avslagen. Det är fruktansvärt varmt. När klockan är omkring 9 är jag så klar , att jag får gå i land. Medan jag väntar på att någon skall gå igenom mitt bagage ser jag Jean Michel och hans Anneli. Det blev ett kärt återseende. Vi hade inte setts sedan 1948. Jag går ur kön och hälsar. Då dyker även fru Magnusson upp (en väninna till Mamma som emigrerade i början av 20-talet) och sällar sig till sällskapet. Jag hade inte sett henne. Hon kände igen mig efter min mamma. När mitt bagage efter en halvtimma är genomgånget tar vi en taxi till 417 Riverside Driva. En fruktansvärd hetta råder i New York. Jag är genomblöt och njuter inte direkt. Dessutom känner jag ännu en gång av sjösjukan. Sedan Anneli kurerat mig med piller, går jag till sängs och somnar. ….. Jag vaknar av att någon talar franska och känner mig lite vimmelkantig. Jag tror jag befinner mig i Paris. När jag är klarvaken visar det sig att Jean Michel har satt på en grammofonplatta med en fransk lektion. Det var signalen till att middagen var klar, som bestod av majskolvar, skinka och ananas. Smakade mycket gott ! För att få lite frisk luft, som skulle göra hälsotillståndet bättre, tog vi på kvällen en promenad ända till Broadway.
22 juli torsdag Vaknar vid 7-tiden. Till badrummet är det kö. Jag ligger kvar till kl 8, innan jag vågar mig upp. Kl 08.30 åker Jean Michel till arbetet vid FN, Anneli går till skolan kl 10.00. Jag skriver brev hem med första rapporteringen om landstigningen. Lyckligtvis har jag ingen känning av gårdagens plåga. Kl 13 kommer Jean Michel hem och vi går gemensamt och hämtar Anneli utanför skolan. Där står redan en finsk flicka Lea Timmonen och väntar på Anneli. Det bestäms att vi skall träffa hennes man, som är läkare och fått ett stipendium genom Rokefeller Foundation. Han har bil och kör oss omkring i New York. Vi ställde bilen i ett garage på 5th Ave, Jag var inne i en affär och blev förvånad över ohövligheten. Vi uppsökte en annan affär , där jag köpte en tropical suit för 34 dollars. I samma affär köpte jag också en dacron-skjorta (fanns inte då i Sv erige) för 8.75 dollars. Innan vi åkte hem körde Docent Timmonen omkring oss ýtterligare och visade New York, Hemkommen åt vi spagetti och hade en trevlig kväll tillsammans. Det är varmt ute. Jag tycks redan ha vant mig och tycker det är skönt.
23 juli fredag Huvudvärk när jag vaknar. Var hemma lägenheten på förmiddagen och skrev brev till mammas Moster Elin i Manchester N.H, som jag skulle besöka samt till Mrs Gefvert i Chicago (Ida i Klinthults dotter) som också skulle besökas. Kl 14.15 skulle jag träffa Jean Michel och Anneli utanför Hunter College of the city of New York. Träffade sedan även Timmonens och ett underligt finskt par , som Mrs Timmonen stött på helt apropå pä gatan. Färden gick till FN, där vi följde avväpningskommissionens förhandlingar med en ryss som talare. Ryssen talade på ryska men genom hörlurar kunde man få talet översatt till begripligt språk. Jean Michel guidade oss sedan genom hela FN-byggnaden. Mycket imponerande. ….. Anneli hade haft en jobbig dag på skolan. Vi gick till sängs tidigt.
24 juli lördag När jag vaknade i morse kl 8 låg Anneli och Jean Michel fortfarande och sov. De visade sig först kl 11. Eftersom det var lördag disponerade de dagen efter eget behag. Redan från början av vistelsen fick jag besked, att om jag blev hungrig fanns mat i kylskåpet. Det var fritt fram. Temperaturen var ca 20 grader och steg till 29 grader senare på dagen. Det är den temperatur som hittills har rått i New York. På e.m. gick vi ut och handlade. Då träffade jag en svensk flicka, som hade hört vi talat svenska. Vi samtalade en stund. På kvällen åkte vi ned till staden och gick på bio. Därefter promenerade vi runt Broadway och Times Square. Massor av folk i rörelse.
25 juli söndag Vaknade tidigt och gjorde min egen frukost. Anneli och Jean Michel skulle arbeta var för sig. J.M. skulle skriva en artikel för sin tidning och A var tvungen plugga. Jag åkte själv till Bronx Zoo. Inte jämförbar med europeiska Zoos. En besvikelse. Senare åkte jag till Conney Island… en lång och besvärlig resa med subway.
26 juli måndag Var ute i Hoboken och tog farväl av Timmonens, som skulle återvända till Finland. Vi stannade ganska länge. Kom dit kl 15.30. Båten gick inte förrän kl 21. Under tiden började jag bli hungrig, som stillades efter hemkomsten.
27 juli tisdag Tog en båt ut till Frihetsgudinnan. Besökte även toppen på Empire State Building, där också den på sin tid kände filmskådespelaren Robert Young med fru och två döttrar befann sig . På kvällen var jag ensam ute och flanerade…. frågade en ung dam om Rockefeller Center. Det visade sig var en svenska. Hon tog sig tid att följa med en bit. Hon berättade, att hon var au pair hos en amerikansk familj. Jättetrivdes !
28 juli onsdag Nu var det så dags att lämna New York för en tid….. Kl 16.50 reste jag med tåg för att besöka Algot och Mary Magnusson,som tidigare bott i Bodafors och var min föräldrars vänner. Farbror Algot mötte mig i Katonah, varefter vi åkte i hans hypereleganta Pontiac till Lincolndale Där en rejäl mycket god svensk middag var uppdukad. Det kändes faktiskt skönt att komma från New York City. Här var också svalare och inga oljud. Jag kände mig tillfredställd. Jag fick till mitt förfogande en stor dubbelsäng, som kändes skön. Hos J.M. låg jag på en duschatell , som vid minsta rörelse tappade balansen. Men jag vande mig. ….. Tittar för första gången i mitt liv på TV. Fantastiskt! Sedan somnade jag och sov ljuvligt.
29 juli torsdag Det är en härlig dag. Vi sitter i trädgården och har det skönt och pratar om hur vi har det i Sverige. Mary som var en pratglad och rolig person låtsade i varje fall förvånad över moderniteterna i Sverige. Hon trodde det var som när de lämnade Sverige för ca 30 år sedan med utedass och hämtning av vatten från en brunn. Hade lite korrespondens att göra. 30 juli fredag Blev bjudna till Magnussons vänner Mr and Mrs Fred Johnson, där vi spelade samba och hade allmänt trevligt. 31 juli lördag Bilade ned till Mount Kisco för shopping. Magnussons shoppar endast en gång per vecka. Fruktansvärt varmt 37 grader C.
Bilade ned till Mount Kisco för shopping. Magnussons shoppar endast en gång per vecka.
Fruktansvärt varmt 37 grader C.
1 augusti söndag
Tidigt på morgonen bilar vi till sonen Roy i Freeport på Long Island. Det var trångt på vägarna. I bilen har vi även med hunden och katten och det är ett jädrans liv. Åker ut i Roys båt och badar vid Long Beach .Ett party med buffé och en del vänner var arrangerat . Roy kunde inte tala svenska. Alla talade engelska.
2 augusti måndag.
Lämnar Roy för Lincolndale efter en trevlig vistelse kl 16. Det var härligt väder…. Inte för varmt ca 20 grader C.
3 augusti tisdag
Ösregnar på morgonen. Det var endast 18 grader C. Spelade samba med Mary (som är hemmafru) och hennes väninna Ellen Johnson.
4 augusti onsdag
Vackert väder. Värmen har återkommit. Går ned och badar i sjön. Senare på dagen
kaffe hos Mr and Mrs Wolff.
5 augusti torsdag
Kaffe hos Mr and Mrs Ellen Johnsson
6 augusti fredag
Nu var det dags att lämna Mary och Algot för att fortsätta till mammas Moster Elin i Manchester N.H Det blev ett gripande avskedstagande. Steg upp tidigt på morgonen kl 05.30. Fick åka med Fred Johnson till Katonah. Tåget ankom till New York City kl 08.15. Sedan alla biljettformaliteter var ordnade till Manchester, åkte jag för en stund till Jean Michel och Anneli men träffade endast Anneli, som var hemma….. Kl 11.30 gick tåget över Worcester och Lowell till Manchester. Ankomst kl 16.30. Mammas moster Elin och en brorson till Elin tillika Mammas kusin George Pearson mötte upp vid stationen med en för mig kolossalt elegant röd cabriolet. Moster Elin var mycket lycklig att se mig och kysste mig både här och där. Sedan åkte vid direkt hem till Elin för en jättegod middag. Där träffade jag även Elins make Morbror Carl. … Senare samma dag åkte vi på ett möte med idel svenskar. De var oerhört vetgiriga om Sverige. Jag hade stigit upp tidigt och blev ganska trött. Det var skönt att komma i säng igen.
7 augusti lördag
Tillsammans med Moster Elin och Morbror Carl samt mammas kusin Georg Pearson åkte vi till mammas kusin Agnes Morris 43 år, som var änka. Hon hyrde tillfälligtvis ett sommarställe vid sjön Webster lake, ca 8 sv. mil från Manchester. Där fick jag även träffa mina små sysslingar John 12, Ann 11, Joann 7 och Jackie Francis 4 år. Vi åt både middag och kvällsvard där och hade mycket att prata om. Efter återkomsten till Manchester besökte vi även en annan kusin till Mamma ..Raymond Pearson och hans fru Marian. De hade samma dag återkommit efter en semester och var angelägna träffa mig. Det blev mycket sent.
8 augusti söndag
Steg upp redan kl 07.15 för att följa med George och Raymond till Boston. Vi skulle hämta mammas ingifta moster Alma, som varit intagen för en strumaoperation på New Center Hospital. Sedan vi hämtat moster Alma på sjukhuset åkte vi hem och åt middag,, varefter jag följde med Raymond, som körde moster Alma till dottern Agnes på hennes sommarställe, där hon skulle stanna.
9 augusti måndag
Skulle ta en buss för att åka till city. När jag stod och väntade stannade en bil.. En ensam man var också på väg till Manchester city och erbjöd mig skjuts. När han fick höra, att jag var turist från Sverige, blev han mycket intresserad Han var mycket imponerad över min engelska och föreslog att jag skulle stanna i USA och söka arbete. Lite överdrivet ….. men han tillade, att det är sådana som mig de behöver i USA…….. Det var dåligt väder med regn. Värmen är inte värre än att jag kan använda min regnrock utan att svettas. Jag hittade vad jag skulle köpa och återvände sedan till Moster och Morbror.
10 augusti tisdag
Var hemma hos Raymond och hans fru och tittade på TV.
11 augusti onsdag
Var på ”Drive in center” (utomhusbio) och såg ”Vicky Lind and Prince Valiant”. Georg bjöd. Vi satt i bilen och tittade. (Nytt för mig)
12 augusti torsdag
Följde med George till Agnes Morris vid Webster Lake för att hämta Moster Alma tillbaka till Manchester. Hon var änka efter en av Mammas morbröder och bodde på övervåningen till Moster Elins hus.
13 augusti fredag
Mr och Mrs Löfgren tillsammans med Mr och Mrs Rohcen på kaffe hos Moster Elin. De var intresserade hur det var i Sverige. Det blev mycket prat och skratt. Efter hemkomsten till Sverige visade det sig att Löfgrens var släkt med en god vän till mig i Stockholm… Birgit Bergman.
14 augusti lördag
Åkte till Massabesic med moster Elin och morbror Carl . Det var stort party på IOGT med många svenskar, som var intresserade att höra om Sverige. Supé med dans.
15 augusti söndag
Åkte med George till White Mountins. Startade redan kl o8.15 på morgonen. Det var dåligt väder vid avfärden. Det ändrades snabbt. Dagen blev underbar med klarblå himmel och lagom värme. Åkte först till Idian Head, som sägs vara en naturlig formation i ett berg i form av ett indianhuvud. Därefter stannade vi vid ”the flume” ett naturreservat med en djup dalgång. Åkte sedan till Profile Lake och färdades med en korg upp till Cannon Mountain. Färden gick vidare till Mount Washington. Men då järnvägsresan tog 2 ¾ timma för att komma till toppen avstod vi. Nu började hemfärden där vi stannade vid Weirs, en berömd badort vid Winnepesauke. Kom hem kl 21.30. Vi hade då färdats 260 eng. miles. När vi kom hem fick vi veta, att det regnat hela dagen i Manchester. (Vi måste ju ha ätit, men det har jag inte noterat i underlaget)
16 augusti måndag
Latade mig hela dagen och umgicks med värdfolket.
17 augusti tisdag
Följde med moster Elin till staden för shopping. Moster Elin bjöd på en god lunch på restaurang. Hon var mycket angelägen att påpeka för servitrisen att jag kom från Sverige för att hälsa på henne. Raymond och Marian ringde och bjöd på Television på kvällen.. Det blev mest prat.
18 augusti onsdag
Agnes Morris och barnen har återkommit till Manchester. Hon har också en lägenhet i moster Elins hus. Jag leker med barnen i deras plaskdamm till Jackies stora förtjusning. På kvällen kalas med kaffe hos Mr and Mrs Rohzen.
19 augusti torsdag
På kaffe hos Mr och Mrs Osberg i Bedford samt deras dotter Marjorie. Mrs Osberg är systerdotter till moster Alma. Marjorie har varit i Stockholm och studerat vid Stockholms Högskola…. nuvarande Stockholms Universitet. Detsamma hade även hennes bror gjort, som jag träffade vid ett tillfälle i Stockholm. Marjorie hade lägenhet i samma hus som Jean Michel på Riverside Drive i New York men kände inte varandra. .Det var många amerikanska studenter vid högskolan i slutet på 40-talet, som jag genom Jean Michel blev bekant med. .
20 augusti fredag
På kaffe hos Mr and Mrs Richard Svensson. . En woodchuck (murmeldjur) hade kommit in i trädgården och åt upp Mrs Svenssons bönor. Det såg ut ungefär som en hare men något större och efter mycken möda lyckades vi bli av med den. Jakten utlöste många skratt. . . Poppade majs (nytt för mig) i den öppna spisen. Mrs Svensson var dråpligt rolig.
21 augusti lördag
Reste till Mr and Mrs Lövgren i Lynn. Mr Lövgren hämtade oss dvs moster och morbror och mig i sin nyförvärvade bil. Bjöd på hamburgare, som vi grillade på den portabla grillen i trädgården.
22 augusti söndag
Murtle Udd (en släkting till Lövgrens) hämtar oss med sin bil hos Lövgrens och kör oss hem till Manchester via en omväg för att jag skall få se Hampton Beach. Har fått känning av ryggskott.
23 augusti måndag
Ryggskottet har tilltagit. Jag besöker Chiropraktor Dr Hummel. Behandling gjorde gott men ryggskottet tycks kvarbli.
24 augusti tisdag
Besöker Dr Hummel ännu en gång, eftersom ryggskottet inte gått över. Efter behandlingen gör det ondare. På kvällen blir det betydligt bättre. Tillsammans med George, Raymond, Marian och Agnes åker vi till Fine Island Park för rullskridskoåkning, d v s själv tittar jag på och har roligt.
25 augusti onsdag
Idag varmt 33 grader C. Ryggskottet har nästan gått över. Jag måste vara försiktig.
26 augusti torsdag
Det är en trist dag, eftersom jag kommer att lämna mina trevliga släktingar idag för att återvända till New York. Moster Elin, Agnes och Jackie följde med till stationen där vi tog avsked. Jag var mycket ledsen när jag satte mig på tåget… de hade alla varit så otroligt generösa och vänliga i Manchester. Hade trevligt sällskap på tåget av två unga damer från Manchester, som var på väg till Florida för semesster. .... Övernattar hos Jean Michel efter återkomsten till New York
27 augusti fredag
På morgonen går jag ut på stan….. Besöker Radio City Hall och ser ”Seven Brides for Seven Brothers” en typisk amerikansk show.. Besöker även National Broadcasting Company N.B.C. Blir intervjuad av speakern Jac Ladell. Intervjuen går ut över hela New York-området. Kl 16.50 är det dags igen att åka till Algot och Mary Magnusson i Lincolndale. Efter ankomsten dit åker vi omedelbart till Long Island för att besöka sonen Roy.
28 augusti lördag
Roys fru hade arrangerat ett jätteparty och en buffé med mycket gott att äta. Många trevliga människor i min ålder.
29 augusti söndag
Tillsammans med Mary och Roys fru Ginger åker vi till Jene Beach. Härligt väder.
Kommer tillbaka till Lincolndale på kvällen. Besvärligt med den täta trafiken.
30 augusti måndag
Ösregnar. Packar för att resa till Chicago. På radion varnas för tyfon.
31 augusti tisdag
Stiger upp kl 05.15 för att tacka och ta avsked av Algot, som då reser till sitt arbete. Mr Fred Johnson har erbjudit sig skjutsa mig till Katonah för vidare färd till New York. Mary och jag undrar om vi skall ta bagaget över till Johnsons eller om han kommer hit med bilen. .Han dröjer. Vi tar bagaget och marscherar iväg i hällregnet genom en liten skog för att se att Mr Johnsons bil är borta. Mary springer tillbaka för att se om han möjligen under tiden kört fram till deras hus. Jag står och väntar i det mest fruktansvärda hällregn och har redan blivit genomblöt. Mary återkommer och har inte sett skymten av Johnsson. Vi kan konstatera, att han helt enkelt glömt bort att hämta mig. Mary, som är mycket temperamentsfull, blir urförbannad och måste ta en tablett för att lugna ned sig och lägger sig en stund. …. Jag tager istället en taxi till Katonah, varifrån tåget går kl 08.15 till New York City. .Vid ankomsten till New York upptäcker jag, att ovädret nått dit. Kan inte ta mig ut från Grand Central station utan att blåsa bort. Väntar där i tre timmar, innan det lugnat ned sig så mycket, att jag kunde ta mig till Pan American och ordna med flygbiljett tillbaka till Sverige.
Jag tar tunnelbanan till Jean Michel. Ingen är hemma. Stannar där endast en kort stund. Disponerar en nyckel så att jag kan komma och gå hur som helst. Tåget till Chicago avgår kl 16. Det körs sakta på grund av ovädret. Kan inte sova på tåget.
1 september onsdag
Anländer till Chicago endast två timmar försenad. Blir mycket hjärtligt mottagen av Familjen Sidor Ericson ( son i Celinder-släkten i Bodafors) . Jag sover några timmar på eftermiddagen. På kvällen kör vi en tur längs Michigansjön, varefter vi är bjudna till en syster till Sidors fru… Mrs Carlson. Hon bor mycket trevligt och vi blir väl undfägnade.
2 september torsdag
Ovannämnda Mrs Carlsons son Ralph hämtar mig kl 09.00 på förmiddagen . Han har egen bil och vi besöker Rockfield Zoo och gör en tur runt i Chicago city, som jag uppskattade, På eftermiddagen tar jag mig på egen hand med buss ned till centrum. Besöker bl.a. en Telvisionsstudie där jag sätter mig bland publiken vid utsändningen. … På kvällen bjudna till Mr and Mrs David Celinder, som bor mycket exklusivt.
3 september fredag
I Sverige beskrevs ofta det stora slakthuset i Chicago. Det ville jag se och tog mig dit. Men det visade sig, att gruppvisning för turister hade upphört den 1 september. Jag fick emellertid tillåtelse att själv gå omkring och titta. Mitt besök inskränkte sig till att jag ställde mig att titta på några stackars biffkor, som var förberedda att slaktas. Bestämmer mig för att istället gå på Cinerama som ersättning för slakthuset. Föreställningen var dock framflyttad med anledning av, att det var fredag. Därför kom jag inte in där. Istället blev det en Televisionsstudie med utsändning och publik. ….. På kvällen kommer Mammas kusin Mr Bror Johnson (son nill Mammas Moster Hilda) och hämtar mig. Han vill ha mig som gäst några dagar. Det blir flytt till hans familj i Evergreen Park… en förort till Chicago.
4 september lördag
Fruktansvärt varmt! Sitter en stor del av dagen framför en fläkt och umgås med familjen.På kvällen något svalare. Vi gör en biltur längs Michigan Lake. Vi avbryter och går på wrestling, en underlig typ av fribrottning men underhållande och spännande.
5 september söndag
Samma värme …. 35 grader C i skuggan. Jag har flyttat ned till källaren och duschar mest hela dagen. På kvällen något svalare och det blir speedway. I familjen fanns en son på ca 14 år. Han verkade inte ha noterat mig. … Jag frågade honom om han visste vem jag var…. Det gjorde han inte. …. Efter ett antal år fick jag veta, att denne yngling arbetade som pilot vid Pan American.
6 september måndag (Labourday helgdag)
Lämnar Chicago för Woodhull kl 11 på f.m. och anländer till Galesburg kl 13.50- Det fanns ingen på stationen, som mötte upp. Jag satte mig på en soffa och väntade. Så småningom dök Pappas bror min Farbror Hjalmar med dottern Doris och mågen Dick upp. Det hade blivit ett missförsånd eftersom Chicago-tiden ligger en timme före Galesburgs-tiden. Vi bilade till Woodhull, där jag fick träffa mina kusiner Helen and Hazel med sina män samt Farbror Hjalmars fru Faster Emma. Det blir mycket prat och mat hela dagen.
7 september tisdag.
Besöker Pappas kusin Lillie de Long, dotter till Pappas Farbror Karl (Charles) . Hon bor i Alpha tillsammans med man och ett antal kanariefåglar. Skulle också besöka hennes bror Walter Peterson… Pappas kusin. Han var dock inte hemma. På kvällen supper hos min kusin Hazel.
8 september onsdag
Woodhull var ett tämligen litet samhälle och ryktet gick om en svensk på besök. Jag blev intervjuad av den lokala tidningen. På kvällen blev jag bjuden på middag tillsammans med Farbror och Faster till Mr och Mrs Oscar Ottoson. Mrs Ottoson var syster till Fru Rapp i Bodafors.
9 september torsdag
Party hos Pappas kusin Walter Peterson . (Bror till Lillie de Long) Träffade även deras dotter Francis Mary (ca 200 kg) och hennes man samt de tre barnen.
10 september fredag
På lunch hos Mr and Mrs Peterson i North Henderson Mrs Amie Peterson är kusin till Pappa och dotter till Pappas Farbror August, som enligt uppgift från kyrkoböckerna rymt till Amerika. Träffade även hennes syster Annie Nylander och en broder. Det blev mycket nyfiket prat. På kvällen middag hos Mr Richard and Mrs Doris Shephard i Rio. Mrs Doris Shephard är min kusin, dotter till Farbror Hjalmar. Där övernattade jag… … ganska svalt och månsken. Men sov dessvärre ganska dåligt De bodde mycket vackert på en farm som Richard ägde.
11 september lördag
På morgonen blev det avfärd med Mr Richard och Mrs Doris Shephard till min kusin Helen Hensley och hennes man James, som bodde väldigt trevligt i eget hus i Rock Island. Vi anlände vid 11-tiden på förmiddagen. Det blev som vanligt mycket mat och prat. Sedan Richard och Doris åkt hem till Rio tog vi en tur med bilen. Vi åkte förbi huset där mina bordsvänner från båten Dr och Mrs Freden bodde i Rock Island. . Mrs Freden hade ringt min kusin Helen och ville ha besök. Hon hade läst en intervju med mig om besöket i en tidning och anknytningen till Helen Hensley och listat ut Helens telefonnummer. Tyvärr fanns ingen tid för det. Mrs Freden var en ovanligt älskvärd dam och vi kom väl överens på båten. Dr Freden var också av den älskvärda typen. …. Senare på dagen bilade vid runt och tittade på Rock Island, Moline och Davenport, som låg på andra sidan av Missisippifloden. Dessa städer var nästan sammanväxta. Vi besökte kort några svenskar vid namn Almkvist. På kvällen blev det middag på Morandos restaurang med utsökt mat. Efter middag nattklubben ”Plantation”. En mycket revlig dag och kväll. (Detta är noteringar från mina dagboksanteckningar men hur hann vi med allt. Men jag var då endast 32 år)
12 september söndag
På morgonen ute och bilar. På e.m. kommer mina kusiner med respektive och Farbror Hjalmar och Faster till Rock Island på middag. Därefter följer jag med tillbaka till Farbror Hjalmar i Woodhull.
13 september måndag
Åter i Woodhull. Träffade en gammal svensk man (81) vid namn Carl Andersson, som var född i Vrigstad på ett torp under gården Lundholmen. Han sade sig vara kusin med Claes och Hulda Ottosson i Bodafors, som jag dock inte kände. …….. Tillsammans med Farbror Hjalmar besökte vi även en storfarmare som hette Albin Anderson. Han var född i trakten av Sävsjö och kommit upp sig i USA. Han skrek så förfärligt när han talade. Dessutom var det så många flugor, där vi stod och pratade, att jag hittade på ett svepskäl för att fara vidare på snabbaste sätt.
14 september tisdag
Åkte till Lillie de Long för att bjuda henne och hennes man på middag i Woodhull följande torsdag. . Träffade nu hennes man. Tog några fotografier av dem. Därefter åkte jag över till Walter Peterson för en inbjudan och tog även där några fotografier. På kvällen blev det flytt till min kusin Doris Shephard,
15 september onsdag
Följde med Doris till hennes chiropractor i Mounmouth. Fortsatte till Galesburg för shopping
16 september torsdag
Tillbaka till Farbror Hjalmar i Woodhull där en släktmiddag skulle avhållas. Samtliga kusiner med familjer var inbjudna samt Mr och Mrs Walter Peterson och Mr och Mrs de Long. Efter den goda middagen spelade herrarna rummy, varvid jag vann. ….. Fick brev från Ragnar Norén (Pappas kusin), att jag var välkommen till Detroit.
17 september fredag
Idag är det mycket varmt ca 34 grader C. Jag har lämnat in min tropical suit, som jag köpte i New York, för kemtvätt. Min kusin Hazel Carlsson och hennes man hämtar mig för färd till Rock Island på kvällen. De skulle komma redan kl 16 men var kraftigt försenade.
18 september lördag
Nu är jag åter hos min kusin Helen och hennes man James. Vi åker på morgonen till Davenport för shopping. Det är fortfarande kvävande hett och jag är klädd i min svenska kostym. Vi har blivit lovad svalare väder. Blir kallad till Rock Island Argus Paper för en intervju efter lunch. På kvällen dans på Coliseum… tråkigt ställe. På hemvägen stannade vi och tittade på en brand som utbrutit på en spritfabrik. Kom inte i säng förrän kl 04.00.
19 september söndag
Idag svalare väder. Jag vaknade först kl 12. Helen och James blev oroliga över min sömn och trodde, att någonting hänt mig. Så var inte fallet. Istället för frukost blev det lunch, varefter vi åkte omkring och fotograferade. Därefter middag hos pappas kusin Lillie de Long i Alpha. Hennes dotter ca 24 år var hemma från Moline. Idag fyllde jag 32 år. Det var ingen som visste och jag nämnde inget.
20 september måndag
Åter hos Farbror Hjalmar i Woodhull. …. Vi reser till Bishop Hill, en svensk koloni, mycket omtalad. Där träffade jag en lustig postfröken, som berättade att hon var släkt med Ärkebiskopinnan Brillioth, som nyligen varit och besökt henne. Det var Mrs och Mr de Long som körde oss (Hjalmar och mig) i sin bil……………… På e.m. åker Hjalmar och jag till Aledo för att hälsa på Pappas kusin Edof Chinlund (79). Han hade en farm och var sysselsatt med att arbeta på taket till farmhuset. Han hade en son i min ålder, som jag också tsräffade och som följaktligen var min syssling. …… På kvällen middag hos min kusin Hazel och hennes man Virgil Carlson, dit även Doris och Richard Shephard, Hjalmar och Emma samt Virgils mamma var bjudna-.
När jag befann mig i Woodhull kom en herre Julius Anderson och frågade om jag möjligtvis visste var Hägersten låg. Det var ju där jag bodde i Stockholm vid den tiden. Han hade fått reda på att han hade en bror bosatt just i Hägersten.
21 september tisdag
Idag kallt i Woodhull endast 12 grader C. Vi var tvungna elda i huset. Det börjar bli höstlikt med lövfällning. Det mörknar också redan kl 18. Lillie de Long ringde och undrade om jag ville följa med till Galesburg. Det ville jag gärna. På kvällen middag hos Mr and Mrs Walter Peterson, varefter det blev kaffe hos Walters bror pappas kusin Chester Peterson. Chester hade två söner, varav den ene, 28 år, var psykiatriker och samarbetade med skådespelerskan Ingrid Bergmans man Peter Lindström. …… Dagen inleddes mycket tråkigt. I morse kom ett telegram från Moster Elin i Manchester , att hennes man Morbror Carl hastigt avlidit. Jag skrev därför till Moster Elin och min kusin Agnes Morris och beklagade samt bad om närmare uppgifter.
22 september onsdag
Idag väcktes jag av att Julius Andersson, omnämnd 20 september, kom tidigt på besök. Han hade fått brev från sin nyfunne bror i Sverige och ville ha hjälp med översättning. Julius var född i USA och hade svårt med svenska språket. …………Sänder ett paket till min syster Saga i Sverige med en del av henne beställda saker. ….. På kvällen kommer min kusin Helen och James på besök till Woodhull för att ta avsked samt ytterligare några släktingar.
23 september torsdag
Bjuden på lunch på skolan……… På kvällen är Mr and Mrs Ottoson (Rapps släktingar) på kaffe hos Hjalmar och Emma.
24 september fredag
Nu är det dags att lämna Woodhull. Reser till Galesburg i Virgil Carlsons bil tillsammans med Farbror Hjalmar, min kusin Hazel med sonen Sydney och min kusin Doris . Vid stationen i Galesburg dök även pappas kusin Chester Peterson och Doris man Richard upp.
Jag hade fått uppgift om att tåget skulle avgå från Galesburg kl 11.45. När vi kom till stationen visade det sig att det istället var 10.53. Vi kom lagom till stationen för att se tåget rusa in på stationen. Det blev ett mycket snabbt avsked. Farbror Hjalmar hade tårar i ögonen……. Åkte med California Zephyr, ett tåg i två våningar, varav jag föredrog den översta med glas såväl i tak som sidorna och med god utsikt. Landskapet var platt som en pannkaka med majsfält och en och annan smutsig flod. ….. Anlände kl 13.30 till Chicago. Mr Gefvert (Ida i Klinthults måg som jag skulle bo hos) mötte vid stationen och tog mig till hemmet där frun mötte upp med ett storslaget kaffebord och senare en härlig välkomstmiddag. ….Mr Gefvert var pensionär. Det var ett mycket trevligt par. Mrs Gefvert arbetade fortfarande….. inom skönhetsbranschen. Hon hade en beautibox och åkte omkring och piffade upp sina kunder. Därför var det mest Mr Gefvert och jag som umgicks.
25 september lördag
Idag tog Mr Gefvert ut mig på en biltur, 129 miles. Vi besökte olika svenska familjer, som jag presenterades för. På kvällen besökte vi den svenska familjen Mr och Mrs Lindman. De visade en film tagen under deras semester i Sverige nyligen. Mrs Lindman var från Bäckaby. De hade besökt Bodafors och där även filmat vårt hus.
26 september söndag
Med Mr Gefvert vida ratten tog vi en tur upp mot Evanton. Vi tänkte hälsa på Mr Rosenkvist, som var bror till Oscar Fritz fru i Bodafors. Han var inte hemma. Hälsade istället på hos andra vänner till Mr Gefvert. På e.m. blev det party hos Gefverts och på kvällen film på Tv:n.
27 september måndag
Steg upp tämligen tidigt. Talade i telefon med pappas kusin Ester Johnson, dotter till August Pettersson som hade flytt till USA.. Vi kom överens om att jag skulle besöka henne och hennes dotter Darlene idag. Efter en stund i hennes smakfulla hem gick vi ut på stan Chicago och besökte en restaurang för lunch, varefter vi besökte barer, där det var svenska bartenders. De bjöd friskt på drinkar. …. På kvällen kom Clarence Peterson. Clarence var en bror till Ester och följaktligen kusin till Pappa. Vi åkte sedan hem till honom för att jag skulle presenteras för hans fru och hennes tant Mrs Bondero. Clarence hade just köpt en ny bil Hudson 1954, beige med rött tak…… Övernattade hos Ester.
28 september tisdag
Var med Ester på stan. Vi besökte bl a Merchandise Mark. Efter lunch blev det Chicago Theatre, där vi såg filmen ”Sabrina” med Audrey Hepburn. Innan filmen kom upp gavs en show med bl a då populära Mac Guire Sisters, som sjöng. Tog igen mig på kvällen.
29 september onsdag
Åter till Gefverts, Det regnade på morgonen. Mr Gefvert hade ordnat med en intervju hos Svensk-Amerikanska Tribunen. Efter det besöket gick jag på Cinerama. Såg en tredimensionell film och fick huvudvärk. Kom vilse på hemvägen med ”elevatorn” och var slutligen tvungen att ta en taxi. Kom för sent till en middag hos Gefverts hyresvärd Mr och Mrs Bror Johnson. På kvällen hann vi också med ett besök hos Mr Gefverts brorsdotter Mrs Baseck och hennes man, där kaffe intogs.
30 september torsdag
Clarence Peterson hörde av sig och ville att vi skulle göra en biltur. Vi körde 212 miles och med var även hans fru och hennes tant. Jag bjöds på en härlig lunch på Milk Pail Farm, Vidare åkte vi till Lake Geneva och Honey Bear Farm. En utsökt middag intogs på Howard Johnson. Clarence var en mycket generös man…… Efter hemkomsten gjorde jag ett kort besök hos Mr and Mrs Sidor Ericson. (Celinder ättling)
1 oktober fredag
Ringde Ester och tillsammans åkte vi ned till city. Hon skulle till sin tandläkare och jag till Bonds för att hämta en kostym. En drink intogs på Drakes Hotel. Senare blev det middag hos Ester och avsked togs på en nattclub………. Packade på natten för att i morgon fortsätta till Detroit
2 oktober lördag
Åkte till Detroit kl 09.40. Mr Gefvert körde mig till stationen. Jag tackade ännu en gång mycket hjärtligt för att de så väl tagit hand om mig under besöket hos dem. Anlände Detroit kl 16.50. Det blev en missuppfattning vid ankomsten. Jag tog en taxi men min blivande värd Mr NN Noren (tyvärr har jag glömt förnamnet) hann ikapp och jag hoppade över i hans bil. Kvällen tillbringades i stillhet med en del prat om släkten…. De var vänliga och gästfria men lite dystra. De hade fått två söner. Båda hade dött unga, Det påstods berott på slarv på sjukhusen Jag ville inte ställe några omfattande frågor-
3 oktober söndag
Mr Noren (ursprungligen Norén) körde mig genom Detroit och visade sevärdheterna. Vi stannade vid Belle Isle, som ligger mitt i Detroit River. Där satte vi oss på en soffa och såg över till Canada, som låg på mycket nära håll på andra sidan floden. Åkte sedan utmed Gross Point och tittade på miljonärshemmen. …… På eftermiddagen kom Bob Noren (25) med fru och sonen Marvin 1 år..Det var en trevlig liten familj. Bob var brorsbarn till Mr Noren, son till Gottfrid Noren som befann sig i Sverige på semester och även besökte vår familj. Ute ösregnade det och åskan dundrade.
4 oktober måndag
Under natten har regnat öst ned och lamslagit kommunikationerna i Detroit. Det klarnade upp på morgonsidan och vi tog en biltur för att se anläggningarna för biltillverkning. … Jag har åter fått känning av ryggskottet. Tog ett varmt avsked och åker vidare tillbaka till New York på eftermiddagen.
Här slutar mina dagboksanteckningar. Jag vistades i a f i New York hos Jean Michel och följde bl a med honom till FN vid några tillfällen och kollade staden tillsammans med Jean Michel och på egen hand. Det hade blivit höst. Löven skiftade färg och träden blev ganska kala. Mrs Magnuson ringde från Lincolndale och undrade om jag inte kunde komma över för några dagar. Det var också jäktiga dagar för mig inför återresan till Sverige. Jag blev kvar i New York, som jag lämnade från Idlewild Airpot söndagen den 11 oktober med Pan American.
Det var nytt med flyg för mig….. många år senare, när flyget blev vanligt, ångrade jag, att jag inte tog båten tillbaka till Sverige. . Båtresan till New York var en upplevelse
På vägen till Kastrup stannade flygplanet i Glasgow för tankning. Från Kastrup båt till Malmö,,, därifrån tåg till Nässjö. Dit kom jag vid en sådan tidpunkt på morgonen, att jag fått vänta flera timmar på persontåg till Bodafors. Jag blev erbjuden att få följa med ett godståg, som jag accepterade med glädje och kom till Bodafors uttröttad.
.
Renskrivet efter en del underlag den 12 juli 2016.
Come visit us:Business title, Street address, Zip code City, Country